Je alles geven voor de goede zaak

Terwijl de reuzen Leeuwarden bezochten, zwom een gigant de Elfstedentocht. De lijdensweg van een groot mens heeft velen geraakt. Friesland liep uit voor Maarten van de Weijden. Ook ik ben gegrepen door Maartens bevlogenheid. Hij raakt mij en zet me aan het denken over mijn eigen bijdrage aan het welzijn van anderen. Hoeveel ben ik bereid te doen om me voor anderen in te zetten en hoe kan een mens zo lijden voor een goed doel?

Voor alle duidelijkheid; elke vergelijking tussen Maartens prestatie en mijn eigen bijdrage aan de strijd tegen kanker is misplaatst. Ik help een paar keer per jaar mee op prachtige samenkomsten. En hier zwemt een kampioen die zijn alles geeft. Keer op keer. Zo sterk is een mens wanneer hij zijn diepste drijfveren volgt. Het inspireert mij en maakt me bescheiden.

“Er is een grens aan mijn lijden”, zei Maarten toen hij tegen de muur van pijn in zijn lijf aan zwom. Hoeveel kan een mens verdragen voor de goede zaak? Wat is ervoor nodig om deze tocht te volbrengen? Vragen waarop ik alleen in algemeenheden kan antwoorden. Maarten heeft die antwoorden wel. Hij heeft op een diep niveau in zichzelf de fundamentele beslissing genomen dit te doen. Anderen verdienen het geluk van genezing ook. Daarom kon hij zo lang door zwemmen. Een heldenverhaal! Als je als mens zo helder bent over je motieven, ben je tot heel veel in staat.

Er speelt meer. Wanneer je jezelf openstelt voor alle positieve energie die anderen je geven, drijf je verder. De waardering, support en directe tastbare energie van de vele toeschouwers hielpen enorm. Maarten heeft uitgelegd, dat hij als topsporter zich juist afsloot van de wereld. Voor hem moet het een grote verandering zijn geweest, de mensen binnen te laten. Iemand belangeloos steunen is fantastisch om te doen. Deze support mogen ontvangen, voelt als een warm bad. Jezelf toestaan dit alles te ontvangen is vaak lastiger. We ontzeggen het ons vaak. En kijk eens waar die support een mens kan brengen! Talent, ausdauer, focus en heel veel energie kwamen samen. “Alleen ga je snel, samen kom je verder”.

In 2015 opende Maarten van der Weijden de SamenLoop voor Hoop in Drachten. Grote groepen deelnemers zamelen al wandelend geld in voor het onderzoek naar de genezing van kanker. Als team loop je 24 uur. Het KWF faciliteert en ondersteunt een team bevlogen vrijwilligers. Om de wandelaars heen is een circus van activiteiten gecreëerd. Vanuit tenten moedigen mensen elkaar aan. Er is muziek, zang, dans, lekker eten. Samen delen we veel leed en kracht. Deze 24 uur horen tot de meest intense in mijn leven. Ik heb zelden zo veel levenskracht gevoeld. De verbondenheid heeft mij verrijkt. Het heeft mij geholpen mijn prioriteiten scherp te krijgen en meer vanuit mijn persoonlijke drijfveren te leven.

Op 28 en 29 september aanstaande vindt de tweede Samenloop voor Hoop plaats in Drachten. Kom kijken, meld je aan als je mee wilt doen. Wie weet treffen we elkaar. Het is een prachtige ervaring. We zijn met velen samen en helpen elkaar verder. Maarten heeft velen geïnspireerd met zijn geweldige tocht. Wat hij heeft voor gedaan, doen vele mensen belangeloos. (Op deze website vind je meer informatie.) https://www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/friesland/drachten/