Het is me gelukt na een opleiding van drie maanden culminerend in drie weken van stevig studeren heb ik mijn opleiding Regie op Verzuim bij CS Opleidingen afgerond. En nu kan ik de wijde verzuim wereld verder intrekken. Mijn tas is gepakt en ik ben onderweg.

Afgelopen dinsdag ontploft plotseling de app groep van mijn collega deelnemers aan de opleiding “Regie op Verzuim”. De ‘ik ben geslaagd!!! berichtjes’ volgen elkaar snel op. Een deelnemer is gezakt. Mijn hartslag tikt de 200 aan. Ik kan mijn uitslag niet vinden. Vijf weken wachten lijken een kleine veenbrand in mijn binnenste veroorzaakt te hebben. En dan opeens staat zonder meer mijn uitslag in beeld. GESLAAGD.

Zo’n examenperiode brengt de stof verder tot leven. Veel opzoeken, berekenen, nalezen, uitdiepen en vergelijken, maakt de sterk gereguleerde verzuim regelgeving tastbaar. En dat heb ik hard nodig. Want alleen de regels volgen en de wetgeving naleven, spreekt mij minder aan. Ik zoek de ruimte om de mensen in verzuim tot hun recht te laten komen.

Nu ik dit achter me laat, ervaren heb wat tweede Spoor begeleiding inhoudt, zie ik nog beter mijn toegevoegde waarde. Beleid mede vorm geven en leidinggevenden begeleiden in hun rol als casemanager. Jazeker, ik hou vast aan het regie model. Ik geloof in de aanvullende waarde van de register casemanager schuin achter de leidinggevende. Mijn kracht blijft het sterker maken van leidinggevenden en alleen daar waar heel specifieke kennis nodig is, zaken regelen. De komende tijd praat ik met organisaties over deze benadering als basis voor een actief en betrokken beleid gericht op het versterken van de toekomst fitheid van hun betrokken en hardwerkende professionals. Ik heb er zin in!