De officiële betekenis van het woord ontplooien is je talenten ontwikkelen en helemaal gebruiken.Dat is niet niks. Je talenten helemaal gebruiken. Is dat niet voor velen een strijd met onszelf? Er klinkt dan een opdracht in door. Vandaag kwam de toestemming ‘je mag je ontplooien’ tot mij in een bewustwordingsopdracht. Wat een cadeau! Of wat een opgave?
Jezelf ontplooien roept associaties op als plannen ontvouwen en uitrollen en je vleugels uitslaan. Voor mij doemt het beeld van de vlinder die zich uit de cocon bevrijdt. Dit prachtige nieuwe dier, ontvouwt haar vleugels, rolt haar voelsprieten uit en laat deze drogen in de zon. Dan kan zij uitvliegen en ten volle leven. Ontplooien als noodzaak.
Geldt dat ook niet voor mensen? Jezelf ontplooien is een noodzaak? Velen worstelen met het ten volle benutten van de eigen talenten. Er ligt vaak een zwaar oordeel op. Of het is verzwaard door de hoge eigen verwachtingen of door die van ouders, opvoeders, leraren en trainers. “Je hebt zo veel talent, daar moet je iets mee doen”. Of “we hebben een heilige opdracht onze talenten ten volle in te zetten voor de goede zaak”, of voor “Gods schepping”.
Als ervaringsdeskundige in het problematiseren van het mezelf ontwikkelen, heb ik van leren en mijn talenten ontwikkelen een hele bevalling gemaakt. En nu in mijn 55e levensjaar, lijk ik het door te hebben. Mezelf ontwikkelen is nu leuk.
Vanmorgen herhaalde iemand een regel uit een songtekst “it’s not until you fall you fly”. En zo is dat. Van vallen weet ik ook het een en ander. Dat scheelt. Soms doet het pijn. Vaker had ik last van de verkramping vooraf om vallen te voorkomen.
Mijn eigen bescheiden wijsheden en ervaringen zet ik nu in bij de begeleiding van anderen. Met mijn achtergrond, ontwikkel je een neus voor de angsten en zorgen van anderen. Ten volle leven is spannend. Helemaal wanneer je vastgelopen bent en je nu daarvan de wrange vruchten plukt tijdens een burn-out of periode van overspannenheid.
Dit zijn ook de momenten om je leven tegen het licht te houden en echte veranderingen door te voeren. Wanneer je weer enige energie krijgt, komt er ook ruimte om zo naar de toekomst te kijken. Als jij ook verandering wilt in je leven, maar je weet niet hoe, dan help ik je graag. Laten we dan eens een kop koffie drinken of een stuk wandelen.