Plotseling thuis werken, zorgen over inkomsten, baan of eigen bedrijf. De coronacrisis doet veel met mensen. “Corona maakt onderhuidse zaken die er al waren meer zichtbaar”, merkt personal coach Bart van Roosendaal. “De stress neemt toe. Het is belangrijk om die zorgen nu wel te delen.”

Jubbega De huidige situatie vraagt van iedereen veel aanpassingen. Bart van Roosendaal ziet om zich heen dat de ontwikkelingen snel gaan. “Mensen krijgen meer zorgen aan hun hoofd. Hoe moet het nu verder? Sommige mensen lopen daar in vast. Meestal doordat er onderliggende problemen zijn, die soms al veel langer bestaan, maar waar niet over wordt gesproken. Die komen nu aan de oppervlakte. Veel mensen hebben nu meer tijd, dus zijn er juist nu volop kansen om met jezelf aan de slag te gaan. Ik zou zeggen: grijp die kans.”

In zijn praktijk InDeRoos coacht Bart vooral mannen. “Dat zijn over het algemeen niet van die praters. Vrouwen gaan eerder in gesprek met anderen, ze uiten zich meer. Mannen hebben nu eerder het gevoel dat ze tekort schieten. Dat ze niet voldoen aan de eisen, vaak vooral aan de eisen die ze zichzelf stellen. Mannen lossen de problemen liever zelf op, maar dat is niet altijd de beste oplossing.” Veel mannen werken nu de hele dag thuis. Veel bellen en online vergaderen, een heel ander ritme dan ze gewend zijn. “Dat vergt ook een andere energie. Daar komt misschien nog de zorg bij voor ouders, de onderwijsbegeleiding van de kinderen. Of de zorg voor je baan of het eigen bedrijf. Bovendien is er veel meer tijd om na te denken. De kans op spanningen neemt toe.”

Maar corona brengt volgens Bart niet alleen kommer en kwel. Het levert ook veel goede dingen op. Gezinnen brengen bijvoorbeeld veel meer tijd samen door. “Ik denk dat daardoor ook veel meer goede gesprekken ontstaan. Ook dat stimuleert zelfonderzoek. Het is niet zo moeilijk om directe oorzaken voor situaties aan te wijzen. Maar het gaat vooral om het de onderliggende oorzaken. Daar moet je samen naar zoeken.”

Door de afgekondigde maatregelen ontvangt Bart zijn cliënten niet meer in zijn praktijk in Jubbega. Hij vindt dat jammer, maar ook logisch. “Ik doe altijd veel met gezichtsuitdrukkingen van mensen. In je gezicht maak je veel onbewuste bewegingen, met bijvoorbeeld je mond en je ogen. Daar kun je veel uit afleiden, ook over onderliggende gevoelens. Normaal film ik ze om daarna met hen over gezichtsuitdrukkingen te praten.” Als alternatief gebruikt Bart nu online communicatiemiddelen zoals Zoom. “Dan kun je elkaar zien, dat komt dichtbij hoe ik anders werk. Een alternatief is wandelingen maken met een cliënt. Dat kan goed met de verplichte onderlinge afstand. Al wandelend kun je hele goede gesprekken voeren. Samen in één richting kijken geeft veel vrijheid.”

www.inderoos.nl