Keukentafelpraat

Bij mij thuis is de keukentafel dé plek waar iedereen samen komt. We eten er samen, kletsen bij wanneer iedereen thuiskomt, helpen mee met koken of lezen er de krant. De sfeer is los, er kan veel en er moet maar weinig. Hier voeren we de goede gesprekken.

Soms gaan die gesprekken alle kanten op. Vrienden bezingen het leven, analyseren de wedstrijd of lossen terloops allerlei maatschappelijke problemen op. Niet geremd door de weerbarstige werkelijkheid tackelen we elk probleem. Hoe moeilijk kan het zijn, toch!?

Steeds vaker voer ik gesprekken over juist die moeizame, taaie realiteit, die ons te veel afremt of frustreert. Gaat dit ooit over, krijg ik hier nog een keer greep op, wat kan ik nu nog bedenken om deze situatie op te lossen? Het gaat dan juist over de dilemma’s in je agenda of de moeizame balans tussen je ambities en je zorgtaken. We spreken dan over patronen en zich herhalende beknellende omstandigheden. Ik wil dit niet meer, hoor je de ander zeggen. Maar wat dan wel?

We leven in een periode waarin veel van ons gevraagd wordt en we ook veel van onszelf eisen. Er moet veel. Op het werk gaat het over effectief en succesvol zijn, thuis praat je over de opvoeding, de zorgen voor kinderen, ouders, vrienden. We zijn ook heel veel. Man, vrouw, partner, collega, bestuurslid, teamgenoot, buurtbewoner. En hoe combineer je dan al die rollen? We willen het leven vol omarmen en het maximale uit ons bestaan peuren. Dat eist zijn tol. Wanneer je niet stevig op de grond staat en onvoldoende bevestiging krijgt, wordt het leven spannend en soms te uitdagend.

Aan de keukentafel lopen gesprekken als vanzelf. Gewoon door het op het woord te gooien en elkaar liefde en erkenning te geven. De veiligheid van de warme en knusse keuken is de ideale setting. De geur van koffie om je heen, zittend aan een robuuste tafel, dicht bij elkaar. Het werkt allemaal mee. Hier hoef je geen spreekkamer te reserveren. Er luisteren geen collega’s mee. Er hoeft even niets. Er is tijd om echt te praten. Voor even komen we tot stilstand. De ander is er voor jou en geeft je de bevestiging die je zoekt. Daarom hou ik zo van mijn keuken.

Zit jij op iets te broeden? Wil je een probleem tegen het licht houden en wil je meer dan een luisterend oor, namelijk een meedenker die jou spiegelt en verder helpt, neem eens contact op. Ik kijk en luister anders, ben niet belast met de situatie en kan je direct laten zien en merken, wat je spanning en onrust veroorzaakt, waar het knelt, maar vooral ook wat je energie geeft en hoe jij het beste tot je recht komt. Van daaruit bepaal jij wat jou gaat helpen en hoe je verder kan.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]