In gesprek met studenten

13 september heb ik een collegezaal vol studenten toegesproken aan de Universiteit van Groningen. Voor mij een hele eer. In het kader van een minor gewijd aan “The psychology of communication” nodigt professor Arie Dijkstra experts uit het werkveld uit. Ik mag studenten vertellen waarvoor je analyses van onbewust non verbale signalen in mimiek kan benutten. Een uur praten over persoonlijke coaching en mensen samenbrengen door de essentie van hun omgang tastbaar en veiliger te maken. Dat doe ik met heel veel plezier.

Voor mij komen een paar wensen samen. Allereerst werk ik graag met jonge mensen. Studenten denken sneller, leggen andere verbanden en stellen out of my box vragen. Ten tweede breng ik graag mensen in contact met de INSA-methode van Non verbale Strategie Analyse.

Het college is in het Engels. Omdat ik dit spannend vind, ben ik ideaal oefenmateriaal voor de studenten. Onder spanning lekt iemand eerder en sterker zijn onbewuste oplossing om onder stress uit te komen. Kijkend naar mij kunnen ze mijn onbewuste signalen herkennen, Ik help ze direct. Er valt veel te zien in mijn gezicht. Learning by doing.

In deze broedplaats van de wetenschap moet ik onze methode wel kunnen valideren. En dat kan. Er zijn publicaties op komst van verschillende onderzoeken gedaan door Herman Ilgen van Het Instituut voor Non verbale Strategie Analyse (INSA) aan de Universiteit van Amsterdam. We hebben aangetoond, dat er een direct verband bestaat tussen de bewegingen die we met onze ogen en wenkbrauwen maken en onderscheidend en kenmerkend gedrag. Via dit gedrag geven we onbewust inzicht in onze drijfveren, ons zelfbeeld en hoe we de ander ervaren. Deze kennis stelt je in staat gedrag van de ander te voorspellen.

Het mooie van dit alles is, dat we allemaal onbewust, intuïtief die signalen herkennen. We reageren non-verbaal erg snel. Dat is het onbewuste deel van onze communicatie. Het is een en al non verbale actie en reactie, wanneer mensen elkaar treffen. Een onbewuste gevoerde pingpong wedstrijd.

De beelden die ik toon, maken dat de studenten snel duidelijk. Aan het einde van het college blijft er nog een droom over. Heel graag leer ik deze jonge, slimme en getalenteerde mensen werken met onze methode. Het leren gaat veel verder dan alleen vaardigheden opdoen. De mimiek van een ander leren lezen, brengt je ook contact met je eigen onbewuste strategieën. Het maakt mensen bewuster van hun eigen impact op anderen. Hiermee help je hen zich zelfbewuster te manifesteren. Zo kan een mens zich eenvoudiger verbinden met anderen. Zo stimuleren we de onderlinge samenwerking. Dat komt iedereen ten goede. Samenleven is zo veel eenvoudiger en liefdevoller.

Ben je geïnteresseerd in een workshop over dit thema? Leg gerust contact. Ik kom graag jou en je vrienden, je collega’s hiermee laten kennismaken. Op de pagina Contact kan je me een berichtje sturen. Tot ziens.