Gewoon even vertellen wat je doet

Als je googelt op manieren om jezelf goed te presenteren, krijg je onder meer de volgende hits. “Heb impact door jezelf te zijn”. “Jezelf presenteren is houden van jezelf en dat kun je leren”.  Dit soort aanprijzingen geven me de kriebels. Als ZZP’ er heb ik verschillende pogingen gedaan mezelf online aan te bevelen. Dat viel lang niet mee. Voor deze website heb ik samen met Jelske Talstra een nieuwe poging gedaan. Kijk en oordeel zelf.

Neem nou dé tip tegen zenuwen voor de presentatie, “wees gewoon jezelf”. Gewoon-jezelf-zijn is spannend. Dat woordje ‘gewoon’ smoort al mijn spontaniteit. En ziet gewoon-jezelf-zijn er heel ongewoon uit. Ik ga nadenken over zaken die vanzelfsprekend zouden moeten zijn. En alles wat ik vervolgens doe of zeg, ziet er geforceerd uit. Ik ga uit verbinding heet dat in jargon. En dat zie je direct. Ongelooflijk irritant om te beleven en die emotie maakt het alleen maar onechter. Ondanks Jelskes geweldige hulp hebben we veel opnames nodig gehad.

“Van jezelf houden, kun je leren”. Ik zie de boektitel al voor me, “Van jezelf houden voor dummies”. Direct projecteer ik mezelf in de groep ‘zij die het nog niet gelukt is’, machteloos opkijkend naar de helpers, de gelukzaligen die het voor elkaar hebben. In mijn verbeelding zien zij meewarig op mij neer. Met andere ZZp’ers wissel ik soms onze hang-ups uit. “Wie zit er op mij te wachten, lekker belangrijk, kijk hem eens gewichtig doen, wat een wazig gewauwel”, en ga zo maar door.

De aanprijzingen kloppen natuurlijk helemaal. Ben je senang met jezelf, dan praat je makkelijker over je drijfveren en kwaliteiten. Deze mensen vinden we echt. Dit stukje schrijf ik ook om toch wel trots een paar beelden te laten zien. Mijn diepste drijfveer heb ik gevonden en omarmd. Hierover praten lukt me nu veel beter.

In ieder mens zie je allerlei onbewuste gedachten en gedragingen terug. Uitingen van iemands kijk op zichzelf en zijn omgeving. Toeschouwers nemen intuïtief waar of jij echt overtuigd bent van wat je zegt. Ben je fundamenteel ok met jezelf, d.w.z. met je kwaliteiten, je` talenten én je onzekerheden, twijfels en angsten, dan ervaar je minder spanning wanneer je over jezelf praat. Met mijn manier van werken kan ik je dat laten zien. Zo ervaar jij je strategieën en kan je jouw proces van erkenning en acceptatie van je hele zelf versnellen.

Ik bewandel hetzelfde pad. Deze ervaringen, gekoppeld aan mijn manier van kijken en begeleiden zet ik in om jou verder te helpen. Dagelijks leer ik van jullie. De voldoening die dat kunnen tonen geeft is enorm. Waar komt dan mijn irritatie vandaan als ik de houden-van-jezelf-kan-je-leren-slogans lees? Het is en blijft spannend en zoals velen verpak ik onzekerheid wel eens in irritatie. It takes one to know one, toch?!